Praktisch2023-12-05T18:15:53+01:00

Afspraak nodig?

 • Geef bij het maken van je afspraak aan of het gaat om een dringende vraag of niet.
 • Als je ziek bent, wacht dan niet tot ‘s avonds om je dokter te consulteren maar boek vroeg genoeg een afspraak. Bel ons liefst tussen 8u-12u.
 • Heb je een dringend medisch probleem en zie je online geen afspraken beschikbaar staan? Neem dan telefonisch contact op met de praktijk. Doorgaans hebben we de dag zelf nog afspraken ter beschikking (die niet online staan) voor dringende problemen.
 • Geraak je ‘s ochtends niet meteen telefonisch binnen in de praktijk?  Heb geduld, waarschijnlijk is de telefoonlijn overbezet. Probeer het na 10 minuten nog eens.
 • Het heeft geen zin om ons te mailen met medische vragen of om een afspraak te maken. Deze e-mails zullen niet beantwoord worden.

Attest nodig?

 • Vraagt je werkgever, school, … een doktersattest om een bepaalde situatie te attesteren?  Neem dan al eens een kijkje op zinloosattest.be: sommige attesten zijn zinloos en kunnen eigenlijk niet gevraagd worden.
 • Uw arts mag enkel attesten schrijven die stroken met de waarheid. Respecteer dit en vraag enkel wat redelijk en verantwoord is. Valse attesten zullen steeds geweigerd worden.

Voorschrift nodig?

 • Geplande controle of chronische medicatie nodig? Boek liefst 1 tot 2 weken op voorhand je afspraak.
 • Ga voor elke consultatie na of je nog voorschriften voor chronische medicatie nodig hebt en vraag dit tijdens je afspraak.
 • Boek routine afspraken bij voorkeur niet in tijdens vakantie periodes. Vaak nemen huisartsen dan ook verlof en is het dus drukker voor de overgebleven artsen.

Een arts telefonisch spreken?

 • Er is elke dag een belmoment tussen 16u en 16u30.
 • Dit belmoment is bedoeld voor korte vragen of voor het bespreken van het resultaat van een onderzoek. Voor afspraken belt u liefst tussen 8u-12u.
 • Probeer je telefoongesprek met de arts zo kort mogelijk te houden. Heb je meer tijd nodig, boek dan een afspraak.

Op afspraak

Wij werken enkel op afspraak. Op die manier proberen we wachttijden zo kort mogelijk te houden.

U kan een afspraak maken via de website of telefonisch op het nummer : 03/369.89.78.  Gelieve voor een afspraak te bellen naar het secretariaat tussen 08u en 12u.

U kan geen afspraak maken via e-mail!

Suikertest / vaccinaties 

Gelieve altijd een telefonische afspraak te maken voor suikertest (tijdens de zwangerschap) en voor vaccinaties (behalve voor tetanus- en griepvaccins), zodat we deze zeker op op voorraad hebben.

Dringende consultatie

Indien er geen plaats meer vrij is in de online agenda maar u toch voor een dringend probleem moet gezien worden, kan u uiteraard ook steeds telefonisch contact opnemen.  Wij proberen u dan een afspraak te geven bij de arts die het snelst beschikbaar is.

Een afspraak per persoon

Maak één afspraak per persoon. Komt u met meerdere personen, maak dan meerdere afspraken.

Dubbele afspraak 

Gelieve steeds een dubbele afspraak te maken (selecteer “consultatie 2 personen”) wanneer u consulteert voor een preoperatief onderzoek, het maken van een elektrocardiogram (ECG), een verzekeringsonderzoek of een kleine heelkundige ingreep. Ook voor reisadvies zien we U graag op een aparte consultatie. U kan hiervoor uiteraard ook telefonisch een afspraak maken, gelieve dan de reden van uw consultatie te vermelden, zodat we voldoende tijd kunnen uittrekken.

Kom op tijd 

Kom op tijd! Zo zorgt u dat andere patiënten niet onnodig lang moeten wachten.

Indien u niet aanwezig kan zijn op uw afspraak, gelieve deze dan tijdig te annuleren of te verplaatsen, ten laatste 1 uur voor de geplande afspraak. Zo kunnen wij misschien andere patiënten nog verder helpen. Bel hiervoor naar de praktijk: 03/369.89.78. Een afspraak annuleren kan niet via e-mail!

Aan het aftellen naar je vakantie? Bescherm jezelf voor je op reis vertrekt.

Met de zomer in zicht, plant u misschien een korte of langere reis in. U kan in onze praktijk terecht voor de nodige vaccinaties (behalve gele koorts) en advies over de reisapotheek.

Tijdens een reisconsultatie wordt samen met u bekeken hoe u zich het beste kunt beschermen tegen ziekten die op uw bestemming voorkomen. Hierbij wordt rekening gehouden met uw gezondheidstoestand, uw verblijfsomstandigheden en de aard van de reis.

Wacht niet te lang.

Het is belangrijk om reisconsultaties en -vaccinaties op tijd in te plannen omdat je van sommige vaccins meerdere dosissen nodig hebt, een minimum tijd op voorhand. Daarom plant u uw reisconsult liefst minstens zes tot acht weken voor vertrek in .

Wanda brengt je al een heel eind op weg.

Een goed overzicht van je reisgezondheid is goud waard. Zo is het belangrijk om te weten welke maatregelen aanbevolen zijn, of je best preventief malariapillen neemt en welke vaccinaties raadzaam of zelfs verplicht zijn. Daarom heeft het ITG de draagbare reisexpert Wanda ontwikkeld. De website en de app geven voor elk land een overzicht van de nodige vaccinaties en gezondheidsrisico’s. De app is gratis en kan je ook offline raadplegen. Surf voor meer informatie naar www.wanda.be.

Een afspraak maken?

Om een afspraak te maken voor een reisconsultatie kan u elke werkdag telefonisch contact opnemen met het secretariaat tussen 8u en 12u. U kan ook via de website een afspraak inplannen.

Omdat het nodige advies tijd vraagt, kunnen er tijdens de reisconsultatie geen andere problemen/klachten besproken worden.

Neem ook uw vaccinatieboekje mee, als u dit heeft. U kan uw vaccinatiestatus ook altijd zelf nakijken via www.mijngezondheid.be.

Huisbezoeken zijn voorbehouden voor patiënten die omwille van medische redenen niet naar onze praktijk kunnen komen.

In de andere gevallen raden wij u sterk ten zeerste aan om tot op de praktijk te komen. Het werken in de consultatieruimte zelf heeft zowel voor de huisarts als voor u het meeste voordeel: het dossier is bij de hand en het onderzoek gebeurt in goede omstandigheden: op een onderzoekstafel, bij ideale belichting en met alle noodzakelijke apparatuur bij de hand.

Om een huisbezoek aan te vragen, belt u best tussen 8u00 en 10u00 naar 03/369.89.78. De arts die het snelst beschikbaar is, zal u dan verder helpen.

Huisbezoeken kunnen enkel gegarandeerd worden in volgende zone rondom de praktijk:

mapp

Een verzekeringsonderzoek is geen gewone consultatie. Deze onderzoeken kunnen niet gecombineerd worden met andere controles, voorschriften enz. Kijk bij een verzekerings- of preoperatief onderzoek goed na wat er nodig is. Bloedafname? Nuchter? ECG?… Vul op voorhand zelf de vragenlijst in.

Voor dit onderzoek kan u geen online afspraak maken. Gelieve hiervoor telefonisch contact op te nemen met het secretariaat. Deze afspraken kunnen enkel doorgaan van dinsdag t.e.m. vrijdag.

Een verzekeringsonderzoek is alleen mogelijk voor patiënten die gekend zijn in de praktijk en bij ons een globaal medisch dossier hebben.

Voorschriften

Voorschriften en medische getuigschriften worden enkel via een consultatie afgeleverd. Tijdens de consultaties worden voldoende voorschriften meegegeven tot het moment dat er terug een medisch consult nodig is en de behandeling al dan niet zal bijgestuurd worden. In de regel worden geen voorschriften afgeleverd op telefonische vraag.

Attesten

Voor het invullen van allerhande attesten, maakt u best een afspraak, hiervoor is immers tijd nodig en inzage in het dossier.  Wij mogen alleen attesten schrijven die stroken met de waarheid. Maak het ons daarom niet moeilijk: vraag alleen wat redelijk, écht en verantwoord is. Valse attesten zullen steeds geweigerd worden.

Als u zich afvraagt of u voor het wegblijven van uw kind van school een attest nodig hebt, kunt u het beste de brochure Heb je een doktersbriefje nodig voor de school? downloaden van de website van de Vlaamse overheid. Gaat u hiervoor naar de website www.ond.vlaanderen.be/leerplicht.

Een afspraak maken voor een bloedafname ?

Voor een bloedafname kan u terecht bij onze verpleegster Hermine. Zij is om de twee weken aanwezig op donderdagvoormiddag. Een afspraak voor een bloedafname kan enkel telefonisch gemaakt worden. U komt eerst voor de bloedafname bij de verpleegster, daarna krijgt u een afspraak bij de dokter om het resultaat te bespreken.

Moet ik nuchter zijn voor een bloedafname ? 

Voor sommige bloedafnames kom je inderdaad best nuchter.
Sommige waarden schommelen namelijk in functie van wat je gedronken en gegeten hebt.

WEL nuchter:

 • Opvolging cholesterol
 • Opvolging suiker
 • Preoperatieve bloedafname (bij voorkeur)
 • Bloedafnames voor verzekeringsfirma’s
 • Controle ijzerwaarden en vitaminen

NIET nuchter:

 • Schildklierfunctie
 • SOA’s
 • Leverfunctie
 • Nierfunctie
 • Zwangerschapstest

Wat betekent nuchter*
Nuchter wil zeggen dat je een 8-tal uren niet mag gegeten hebben of suikerhoudende dranken mag gedronken hebben.
Water drinken mag wel, alsook je medicatie innemen.
*Let op:  deze instructies gelden ALLEEN voor bloedafnames. Voor operaties en onderzoeken in het ziekenhuis mag u vaak ook NIET drinken!

Ons belmoment is bedoeld voor het stellen van korte vragen en het bespreken van laboresultaten, uitslagen van beeldvorming, enz. Zo proberen we de telefoons tijdens de raadplegingen te beperken.

U kan ons elke werkdag contacteren tussen 16u en 16u30 op het nummer 03/369.89.78.

Deze telefonische spreekuren vervangen nooit een consultatie. Gelieve voor uitgebreidere vragen op raadpleging te komen.

Gelieve voor afspraken zoveel mogelijk te bellen tussen 8u en 12u.

Medische vragen en resultaten van onderzoeken worden nooit besproken via e-mail, omwille van ons beroepsgeheim en de GDPR-privacy-wetgeving.

Nieuwe patiënten die binnen onderstaand gebied wonen (Kontich-Kazerne, Waarloos en Lint), kunnen zich inschrijven in onze praktijk.

Woont u buiten dit gebied? Dan kunnen we u op heden niet meer inschrijven als vaste patiënt in onze praktijk en raden wij u aan een huisarts dichter bij uw woonst te zoeken. Op deze manier hopen wij het groeiende huisartsentekort in Kontich-Kazerne, Waarloos en Lint te kunnen blijven opvangen. Dit sluit ook aan bij onze visie waarbij we ons willen profileren als een wijkpraktijk (zie missie & visie).

Neem bij een eerste raadpleging steeds uw elektronische identiteitskaart, kids-ID of isi+ kaart mee.

Patiënten die buiten deze zone wonen en reeds een Globaal Medisch Dossier hebben bij Dr. Van Herbruggen, Dr. Lafaille of Dr. Verheyen, kunnen uiteraard beroep op ons blijven doen.

mapp

Wachtdienst 

Voor dringende medische hulp buiten de praktijkuren, op feestdagen en in het weekend kan u de huisarts van wacht bereiken op 0900 10 512.

Nuttige telefoonnummers

Algemeen Noodnummer ( ook brandweer & ambulance) 112
Politie 101
Rode kruis 105
Apotheek van wacht 0903 922 48
Tandarts van wacht 0903 399 69
Contactcenter coronavirus 0800 146 89
Anonieme alcoholisten 03 239 14 15
Antigifcentrum 070 245 245
Brandwondencentrum 02 268 62 00
Druglijn 078 15 10 20
Kankerlijn 0800 35 445
Kankerinfo 0800 15 800
Zelfmoordpreventie 0800 321 23
Vragen over geweld 1712
Tele onthaal ( anoniem gesprek) 106

Ons e-mailadres is [email protected].

Gelieve enkel te mailen voor korte administratieve vragen.

Gelieve geen afspraken te maken of te annuleren via e-mail. Bel hiervoor naar het nummer 03/369.89.78 of maak een afspraak via onze website.

We beantwoorden geen medische informatie via e-mail. Gelieve hiervoor steeds op consultatie te komen.

Omwille van het beroepsgeheim en de privacywetgeving, versturen we geen voorschriften, resultaten of attesten via e-mail.

Onze mailbox wordt enkel gelezen tijdens de openingsuren van de praktijk.

De geldende tarieven zijn conform de conventietarieven van het RIZIV.

Voor een raadpleging betaalt u € 30.

Voor raadpleging vanaf 18u00 betaalt u € 35.  Deze extra kost wordt volledig terugbetaald aan patiënten in het bezit van een Globaal Medisch Dossier in de praktijk.

Voor een huisbezoek betaalt u € 43,50.

Wij werken zoveel mogelijk via derdebetalersregeling, u betaalt dan enkel het remgeld.

Gelieve zoveel mogelijk te betalen met Bancontact.

TIPS BIJ WARM WEER: 

 • ZORG VOOR ANDEREN: Ouderen, alleenstaanden en kinderen zijn erg kwetsbaar tijdens warme dagen. Zij verdienen extra aandacht en zorg. Ga langs bij iemand die je hulp kan gebruiken.
 • WEES VOORBEREID: Zorg dat je altijd water bij hebt. Smeer je op tijd en voldoende in als je de zon niet kunt vermijden.
 • DRINK VOLDOENDE: Drink meer dan gewoonlijk, ook als je geen dorst hebt. Drink vooral water, koffie & thee. Vermijd alcohol en gesuikerde dranken.
 • HOU JEZELF KOEL: Draag een hoofddeksel en kies voor lichte, loszittende kledij. Doe zware inspanningen op koelere momenten.
 • HOU JE WONING KOEL: Zet je ramen en deuren open zolang het buiten koeler is dan binnen.

Voor meer tips kan je surfen naar: www.warmedagen.be

Go to Top